Kérdések és Válaszok a hipnózisról

Amire mindig is kíváncsi voltál, ha még nincs itt a kérdésed, írj! Ez egy folyamatosan frissülő bejegyzés, így javaslom, hogy mentsed el a könyvjelzőid közé, és látogass meg máskor is.

9/16/20234 min read

Mi a hipnózis?

Maga a szó görög eredetű, jelentése: alvás. A hipnózis egy természetes állapot, amit nap mint átélhetsz például olyankor, amikor bambulsz. Ilyenkor az agyhullámok frekvenciája lecsökken 12 Hz és 4 Hz közé. Ilyenkor elméd tudattalan és tudatalatti részei is elérhetőkké válnak.

Mivel hipnózis állapotban az aktív gondolkodásért felelős részek másképp működnek, az befelé fogsz fókuszálni. A hipnózist vezető személy, a hipnotizőr vagy hipnoterapeuta ilyenkor tud új gondolkodásmód kialakításában segíteni kérdésekkel vagy hipnotikus szkriptek beolvasásával.

A hipnózis során testileg, lelkileg és szellemileg is el tudsz lazulni. Egy mély relaxációban lesz részed, befelé fogsz figyelni, érzed, hogy az izmaid ellazulnak, a idegrendszered "kisimul", az elméd "letisztul", és képessé az érzelmeiddel is dolgozni.

Mi történik hipnózis közben? Fekszem a kanapén?

A hipnózis során a legtöbb esetben ülni fogsz egy kényelmes székben, fotelben, kanapén vagy egy babzsákon. Többnyire azt kérem, hogy csukd be a szemed, de ez sem szükségszerű. Sok esetben beszélgetünk, gyakran hallgatunk is, amikor elfeledett emlékek jönnek elő, vagy új szemszögből kezded feltérképezni a világod.

Van olyan hipnózis technikai is, amikor mély hipnózis állapotban kerülsz, hogy relaxálj, vagy meghallgass egy hipnotikus szkriptet. Ilyenkor célszerű kanapén vagy egy jóga szőnyegen feküdni, mert egy ilyen alkalom legalább 40 percet vesz igénybe, és ez székben ülve kellemetlen lehet.

Mit fogok látni? Olyan lesz mint a moziban?

Mindenkinek másképp működik az agya, más területek aktivizálódnak könnyebben. A neurolingvisztikai programozás úgy közelíti meg, hogy attól függően, hogy melyik érzékszerveinket használjuk leggyakrabban vannak vizuális (látványra reagáló),  auditív (hangokra reagáló) és kinesztetikus (egyéb érzékekre reagáló) típusú emberek.

Aki vizuális típus, annak jó esélye van, hogy hipnózisban tisztán lásson régebbi eseményeket, látni tudja az elképzelt, vágyott jövőt. Aki auditív vagy kinesztetikus típus, azok lehet, hogy nem látnak képeket, vagy csak homályosakat. Cserében az auditív típusúaknak lehetnek hangélményei, vagy a kinesztetikusoknak egyéb testi érzetei.

2 women sitting on blue leather chair holding white and red plastic cups
2 women sitting on blue leather chair holding white and red plastic cups

Mindenki hipnotizálható?

Az emberek kb. 80%-a viszonylag könnyen hipnotizálható, kb. 15%-uk speciális technikával hipnotizálható. Ez utóbbiak esetében többet kell dolgoznia a hipnózist vezetőnek, hogy "lekösse" a tudatos gondolkodást. És az emberek kb. 5%-a nem hipnotizálható, többségében azok, akiknek idegrendszeri problémái (pl. epilepszia) vagy agyi rendellenességei vannak, valamint azok, akik gyógyszer, drog vagy alkolhol hatása alatt állnak.

Vannak olyan esetek, amikor nem javaslom a hipnózist, ilyen például, ha valaki egy másik folyamatban (pl. pszichoterápiában) vesz részt.

group of people attending concert
group of people attending concert

Jelenleg Magyarországon nincs szabály arra, hogy ki foglalkozhat hipnózissal és hipnoterápiás kezeléssel, így ilyen tevékenységet bárki végezhet. Hasonló a helyzet a coaching esetében, amit a jogszabályok szintén nem ismernek.

A hipnózis, a hipnoterápia a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszeréről szóló TEÁOR szerinti 86.90 Egyéb humán-egészségügyi ellátásnak minősülő tevékenység, és mint ilyen

  • nem foglal magában orvosi gyógykezelést, és

  • bárhol végezhető.

Vannak hazai és nemzetközi hipnózis iskolák és szervezetek, amelyek irányelveket fogalmaznak meg arra vonatkozóan, hogy kik lehetnek a tagjaik.

Ahhoz, hogy a hipnózissal elérd a céljaid javaslom, hogy olyan hipnotizőrrel, hipnoterapeutával dolgozz, akivel "működik a kémia", akiben meg bízol. Érdemes megkérdezni, hogy milyen képzésekben vett részt, milyen szakmai szervezeteknek a tagja.

A szakmai szervezeti tagjaként az érintett szervezetek etikai kódexét magamra nézve kötelezőnek fogadom el, illetve tagként elvárás, hogy folyamatosan képezzem magam.

Rólam és a végzettségeimről itt olvashatsz bővebben.

a group of colorful balls
a group of colorful balls

Ki végezhet hipnózis kezelést, vezethet hipnoterápiát?

A hipnózis egy természetes állapot, amit akár naponta átélsz amikor erősen fókuszálsz, vagy csak "nézel ki a fejedből". A hipnózis során végig tudatodnál leszel, így nem tudsz bentragadni.

A hipnózisnak nincs mellékhatása, legfeljebb intenzívebb álmaid lesznek, és új szemmel nézed a világot.

A hipnózistól nem fordulsz ki magadból, önmaga fogsz maradni, csak a világhoz és magadhoz való viszonyod változhat, amennyiben ez a cél, és erre szerződünk. A hipnózis során csak olyan dolog történhet , amit Te akarsz.

a hot air balloon with a smiley face on it
a hot air balloon with a smiley face on it

Biztonságos a hipnózis? Bentragadhatok?