Szorongás - Hogyan kezeljük a tüneteket?

Sok 30-as és 40-es éveiben járó ember fordul hozzám, mert szorongásos tüneteik vannak, esetenként pánikrohamot élnek át. Nem értik, mi történik velük, nem tudják, mi okozza ezeket a kellemetlen tüneteket, és keresik az utat, hogy megszabaduljanak tőlük. Ebben az írásban bemutatom, mi a szorongás, milyen testi és érzelmi tüneteket okoz, és milyen módszerekkel lehet enyhíteni, és hogyan tudok hipnózissal segíteni.

12/1/20234 min read

Milyen tüneteket okoz a szorongás?

A szorongás mind testi, mind érzelmi tüneteket okozhat, amelyek megnehezíthetik a normális működést. A testi tünetek közé tartozhatnak:

 • gyors szívverés, szapora légzés, mellkasi fájdalom vagy szorítás

 • izzadás, remegés, hidegrázás vagy hőhullámok

 • gyomorgörcs, hányinger, hasmenés vagy székrekedés

 • fejfájás, szédülés, ájulás vagy zsibbadás

 • fáradtság, izomfeszültség,

 • alvászavarok,

 • étvágytalanság.

Az érzelmi tünetek közé ilyenek lehetnek:

 • félelem, aggodalom, pánik vagy halálfélelem,

 • düh, ingerlékenység, frusztráció vagy bűntudat,

 • szomorúság, depresszió, apátia vagy reménytelenség,

 • zavartság, koncentrációs nehézség, memóriazavar vagy rögeszmés gondolatok,

 • önbizalomhiány, önértékelési problémák, toxikus szégyen,

 • magány vagy elszigeteltség.

A tünetek együtt vagy külön-külön is jelentkezhetnek, változó intenzitásúak és gyakoriságúak lehetnek. Ezek a tünetek nagyon kellemetlenek és esetenként rendkívül ijesztőek – pl. szívrohamra hasonlító – lehetnek, de akkut egészségügyi probléma nem szokott hozz kapcsolódni. Azt azonban tudni kell, hogy hosszú távon számos betegséget okozhat.

Mi is az a szorongás?

A szorongás egy olyan ősi, természetes állapot, ami akkor kapcsol be, ha elménk a korábbi élményeink alapján úgy ítéli meg, hogy veszély fenyegethet, és fel kell készülnünk a cselekvésre. A szorongás csak akkor válik problémává, ha túlzott, tartós és/vagy indokolatlan, így megnehezíti a mindennapi életünket.

A szorongásnak hátterében sok minden lehet, például genetikai tényezők, személyiségjegyek, vagy betegségek és legfőképpen feldolgozatlan traumák.

A szorongást aktiváló okok változóak, egyénenként eltérőek, de az esetek nagy részében stresszes élethelyzetekhez kapcsolódóak. Ilyen lehet családi, párkapcsolati válság, munkahelyi, egzisztenciális probléma.

A szorongás számos módon megjelenhet: általános szorongás, szociális szorongás, pánikzavar, poszttraumás stressz zavar, különféle fóbiák, kényszerbetegség vagy hipochondria.

Hogyan lehet enyhíteni a szorongást és a pánikot?

A szorongás kezelése egy nehéz folyamat, de az életminőség jelentősen javítható. Arra azonban számítani kell, hogy sok változással jár, másképp fogod látni a világot.

A legfontosabb az első lépés: felismerni, hogy nem jó a helyzet, és egyedül nem tudod megoldani. Ez nem a gyengeség jele, hanem bátorságot és felelősségvállalást jelent.

Csapda lehet, ha keresel olyan tevékenységet, amivel a tünetek átmenetileg enyhíthetőek: munka, sport, ital, gyógyszerek, drogok. Ezek az alapproblémát nem oldják meg, viszont függőséget okozhatnak, ami tovább ronthat a helyzeteden: munkamániából eredő burnout, túlzott sportból eredő kimerülés.

Pozitív eredményeket lehet elérni életmódváltással, ami magában foglalja a rendszeres testmozgást, az egészséges táplálkozást, az alvás rendjének betartását, a koffein, az alkohol és a dohányzás kerülését, a stresszkezelési technikák alkalmazását, hobbi keresését és pozitív kapcsolatok ápolását. Ebbe bele lehet vágni egyedül is, de érdemes szakemberrel konzultálni arról, milyen módszer lehet eredményes: például a futás jó ötletnek tűnhet, de a nem megfelelő intenzitással (pl. 135 bpm feletti pulzus) végezve emelkedik a kortizolszint, ami felerősiti a stressztüneteket, így növeli a szorongást.

Én a következő módszerekkel dolgozom

Hipnózis: A hipnózis során mélyen relaxált állapotba – hipnózisba – kerülünk, amelyben könnyebben hozzáférünk a tudatalattinkhoz, ahol a szorongás kiváltó okai rejtőzhetnek. A hipnózisban feltárjuk ezeket az okokat, megnézzük, hogy hány alkalommal okoztak már problémát az életünkben, és megváltoztatjuk az érzelmeinket ezekkel a múltbéli eseményekkel kapcsolatban.

A szorongás és a pánik kezelésének számos módja létezik, súlyosabb esetben – például, ha úgynevezett nagy T betűs traumák – pl. erőszak – van a háttérben pszichológushoz vagy pszichiáterhez tudsz fordulni.

A kis t betű traumák – például gyermekkorban kiközösítés az iskolában – esetében más ezen a területen jól képzett segítő szakemberhez coach-hoz, mentálhigiénés tanácsadó vagy hipnoterapeutához is tud segíteni.

wingwave coaching: winngwave coaching során izomtesztettel segítek tudatosítani a szorongás tüneteit, beazonosítani az okokat, ezután felidézed a szorongáshoz kapcsolódó érzéseket, amiket a szemed előtt való integetéssel vagy binaurális wingwave zenével ezeket csökkentem. Így az agyad le tudja zárni a korábbi negatív élményt, és hasonló helyzetben más megoldást, más érzelmet fog előhozni.

A szorongás kezelése egyéni folyamat, mindenkinél eltérő időt és erőfeszítést igényel. A lényeg, hogy ne add fel, és tudd, hogy van kiút, és nem vagy egyedül. A szorongás legyőzésével, visszanyered az életed irányítását.

Ha téged vagy hozzád közel állót érint, fordulj hozzám bizalommal.