Hipnózis és az önismeret

Miként tud segíteni a hinózis az önismeretben?

9/18/20233 min read

A viselkedésünket, motivációinkat számos olyan emlék befolyásolja, amelyek a tudatos elménk számára már nem hozzáférhető, azok csak a tudatalattinkban vagy a tudattalanunkban találhatóak meg. A hipnózis egy olyan állapot, amiben ezek a részeink is elérhetővé válnak, felszínre jöhetnek olyan emlékek, amelyekkel kapcsolatos érzelmeink meghatározzák a viselkedésmódunkat. A hipnózis során ezeket az érzelmek változtatjuk meg. Ha láttad az Agymanók (Inside Out) című filmet, emlékezhetsz rá, hogy a emlékgömbök színe változott attól függően, melyik érzelem vette kézbe. Mi is így fogunk dolgozni.

Ahhoz, hogy tudd, milyen tulajdonságodat, reakciódat szeretnéd megváltoztatni, magas szintű önismeretre van szükséged. Ehhez nem elég a tükörbe nézned, egy utazást kell tenned önmagadban, találkoznod kell az érzelmeiddel, az emlékeiddel. Ezen az úton kísérlek, az utazásod különféle eszközökkel tudom segíteni.

Az egyik ilyen eszköz a regresszió, ami azt jelenti, hogy megkeressük az életedben rendszeresen ismétlődő mintákat (pl. mindig hasonló párt választasz, azonos módon reagálsz bizonyos helyzetekben), majd hipnózisban egyfajta időutazást teszel, hogy megtaláld ezeknek az eredőjét. Keresünk olyan perspektívát, ahonnan láthatod hány alkalommal voltak jelen az életedben ezek az ismétlődő minták, és milyen kapcsolat van köztük.

Hasonló módon tudunk dolgozni a wingwave módszerrel is, itt a tested jelzéseit figyelem egy beszélgetés során, mérem, hogy milyen emlékek váltanak ki benned stressz reakciókat, és azokat azonnal enyhíteni is  lehet.

Ha szeretsz elemezni, szükséged van kézzelfogható támaszokra, akkor van mód arra is, hogy személyiségelemzéssel egy külső objektív képet kapj arról, milyennek látnak téged mások, rá tudunk világítani azokra a vakfoltjaidra, amiket mások látnak, de te magad nem veszel észre. Egy-egy ilyen elemzés során nagyjából egy 20 oldalas anyagot kapsz kézhez, aminek a feldolgozásában, a saját akcióterved kidolgozásában segítek. A témádtól és az önismeret útján eddig megtett utadtól függően javaslok számodra elemzéseket. Dolgozohatunk viselkedésmódra, motivációra, EQ-ra, érzelmi torzításokra vagy kompetenciákra fókuszáló elemzésekkel. Ezek az elemzések nagyon hasznosak, ha pályaválasztás vagy karrierváltás előtt állsz, ha szeretnéd javítani a kommunikációdat, a konfliktuskezelési módszereidet, és még sok más esetben.

Bármelyik eszközt választod, azt mindig tartsd észben, hogy azt keressük, ki vagy valójában. Ezek a módszerek abban nagyon jók, hogy segítenek azonosítani a maszkokat, amiket viselsz, a szerepeket, amiket játszol, tudni fogod, mi mögé kell belesned, hogy megtaláld magad.

Tudni, érezni fogod, mikor vagy rá kész, hogy önmagadra ránézz, megvizsgáld, megértsed mi a célod, milyen lehetőségeid vannak. Amivel itt találkozol, lehet valami csodálatos, de lehet ijesztő is. A lényeg, hogy az vagy te, őt tudod megismerni és fejleszteni.

Az önismeret útján beszélgetős hipózis ülésekben - hipno-coachingban - lesz részed. Ilyenkor nem mély hipnotikus állapotban leszel, hanem csak kellően ellazulsz ahhoz, hogy tudj fókuszálni és hagyni előbukkanni azokat az emlékeket és gondolatokat, amikre szükséged van.

Ahogy haladsz az úton, el fogsz jutni a következő lépéshez az önelfogadáshoz. Erről bővebben egy következő bejegyzésben írok.