Emotional flashback - érzelmi emlékbetörések

Ijesztő, félelmetes eseményeknél stressz állapotba kerülünk. Agyunk tudatalatti és tudattalan részei eltárolják a fontosabb körülményeket, és a reakcióinkat, amik segítettek a túlélésben. A jövőben, ha hasonló körülmények közé kerülünk, agyunk gyorsan elő tudja hívni a korábban bevált reakcióinkat.

Dr. Dinnyés Álmos

2 min lesen

silhouette of soldiers
silhouette of soldiers

Háborúból hazatért, poszttraunatikus stressz szindrómával (PTSD) küzdő katonáknál figyelték meg, hogy bizonyos körülmények hatására "visszakerülnek" a csatamezőre. Elég egy kipufugó durranása az utcán, ami felidézi a bombák, lövések hangját, és a veterán katona máris úgy érzi, mintha újra a csatamezőn lenne: a földre veti magát, elbújik, és szemei előtt megjelennek a régi események képei. Ezt a jelenséget hívják angolul flashbacknek, illetve magyarul emlékbetörésnek.

Ennek a jelenségnek van egy másik változata, az emotional flashback, vagy érzelmi emlékbetörés, ami a komplex poszttraunatikus stressz szindrómával (C-PTSD) küzdőknél jelentkezik. Ebben az esetben képek, hangok nem vagy nagyon ritkán jelentkeznek, helyettük negatív érzelmi hullámok – öngyilkos gondolatok, szégyenérzet, tehetetlenség stb. – árasztják el az embert, valamelyik 4F túléslési stratégiai válaszreakcióként, az esetek nagy részében ez lefagyást (freeze) jelent. Ilyenkor – mint például egy magát holtnak tettető oposszum – még megmozdulni vagy megszólalni sem biztos, hogy sikerül. Az érzelmi hullámok és gondolatok mellett testi reakciók is jelentkezhetnek, mint például gombóc érzés a torokban, izmok megfeszülése vagy rángása, égető érzés.

Mivel agyunk csak nagy vonalakban jegyzi meg, milyen körülmények között volt hasznos ez a reakció, elég lehet a sztessz reakció kiváltásához egy kis hasonlóság az eredeti esettel, pontosabban esetekkel, mivel a C-PTSD hátterében több alkalommal, hosszú időn keresztül elszenvedett bántalmazás vagy elhanyagolás áll. Ez a kiváltó tényező lehet egy hang vagy hangsúly, egy szó, egy kép, de akár íz vagy illat is lehet.

Mint egy számítógépes program fut le egy ilyen flashback: minden alkalommal újjra és újra ugyanazokat az érzelmeket érzi, ugyanazok a gondolatok és/vagy testi tünetek jelentkeznek. Egy ilyen emlékbetörés tarthat csak néhány percig, de akár órákig vagy napokig is.

Megfelelő terápiával ezek az emlékbetörések enyhíthetőek, meg lehet tanulni kilépni belőlük. A folyamat nehéz, hiszen – mint egy testedzésnél – a lelkünket kell edzeni: terapeuta segítségével keressünk egy ellenpontot, egy nyugalmi, pozitív állapotot, megtanuljuk, hogy tudjuk ezt előídézni. Ezután újra és újra előidézzük az emlékbetörést, és felépítjük magunkban, hogy miként lehet átlépni a nyugalmi állapotba. Hosszú folyamat, de azoknak, akiket érint, megéri.